Murzynek bez glutenu
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Murzynek bez glutenu jest fajnym pomysłem dla osób z nietolerancją, ale nie tylko. A dzięki migdałom jego smak jest dodatkowo urozmaicony 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 45 min | 1 h 5 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
mielone migdały - 1/2 szklanki
mąka kukurydziana - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 1 szklanka
mąka z amarantusa - 1 szklanka
cukier puder - 1 szklanka
mleko 3.2% - 1 szklanka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
masło - 250 g
kakao - 2 1/2 łyżki
jajka - 4 sztuki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
aromat migdałowy - 1/2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Suche składniki (migdały, mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kakao) mieszamy w misie do miksera.
Masło wyjmujemy z lodówki i czekamy aż będzie miało temperaturę pokojową. Następnie dodajemy je po kawałeczku i miksujemy na niskich obrotach.
Kolejno dodajemy mleko, jajka, aromat migdałowy. Wszystkie składniki na murzynka miksujemy, aż połączą się i utworzą gładką masę.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wykładamy ciasto. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Murzynek smakuje jeszcze lepiej z ulubioną konfiturą.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!