Karmazynowy kolor na talerzu – barszcz czerwony

(czas przygotowania  ok 1 godzina)

Króluje na naszych stołach nie tylko świątecznie, podawany w różnych odsłonach – z uszkami, krokietami, w towarzyskie słonych muffinek, a przez niektórych z ziemniakami i smażoną cebulką Czysty, bądź zabielony. Posiada głęboki, krwisty kolor i niepowtarzalny aromat. Mowa oczywiście o barszczu czerwonym!

Składniki:

  1. 3 litry wody
  2. dwie średniej wielkości marchewki
  3. dwie średniej wielkości pietruszki
  4. kawałek świeżej kapusty
  5. dwie kostki rosołowe bądź kawałek wędzonej kiełbasy
  6. cztery buraki
  7. jeden por
  8. sok z cytryny/ocet (aby zakwasić zupę)
  9. liść laurowy
  10. ziele angielskie
  11. majeranek
  12. tymianek
  13. sól
  14. pieprz
  15. opcjonalnie dwa ząbki czosnku
  16. opcjonalnie śmietana

 Przygotowanie:

Zagotować wodę w garnku (w ilości dopasowanej do naszych potrzeb), dodać dwie kostki rosołowe bądź kawałek wędzonej kiełbasy, liść laurowy, ziele angielskie. Następnie dodać wszystkie warzywa (najlepiej przekrojone na połówki) i zakwasić zupę sokiem z cytryny lub octem (aby barszcz miał głęboki czerwony kolor). Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem. Jeśli podajemy czysty barszcz czerwony możemy dodać czosnek, jeżeli wybieramy wersję „zabieloną” nie jest to konieczne. Na koniec opcjonalnie dodajemy śmietanę (można zrobić to na talerzu).

Ważne – oczywiście ilość warzyw i innych produktów należy zwiększyć/zmniejszyć w zależności od ilości zupy, którą będziemy gotowali. Podane przeze mnie proporcje przewidziane są na ok 3 litry zupy.

 Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 + 2 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital