Barszcz czerwony


x

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek


Króluje na naszych stołach nie tylko świątecznie, podawany w różnych odsłonach – z uszkami, krokietami, w towarzyskie słonych muffinek, a przez niektórych z ziemniakami i smażoną cebulką. Czysty, bądź zabielony. Posiada głęboki, krwisty kolor i niepowtarzalny aromat. Dzisiaj na obiad barszcz czerwony 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
1 h 45 min 1 h 45 min
Przygotowanie 1 h
Gotowanie 45 min
Gotowe 1 h 45 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • woda - 3 l

  • średniej wielkości marchewki - 3 sztuki

  • średniej wielkości pietruszki - 2 sztuki

  • kawałek świeżej kapusty

  • kawałek wędzonki (np. wędzonej kiełbasy)

  • buraki - 4 sztuki

  • por - 1 sztuka

  • sok z cytryny (aby zakwasić zupę)

  • liść laurowy - 1 sztuka

  • ziele angielskie - 1 sztuka

  • majeranek - 1 łyżeczka

  • tymianek - 1/2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • czosnek (ząbki), opcjonalnie - 2 sztuki

  • śmietana (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy kawałek wędzonki, liść laurowy, ziele angielskie.

Warzywa obieramy, marchewkę, buraki kroimy w słupki, pietruszki na pół, z pora odkrawamy końcówkę, zielone liście, kapustę pozostawiamy w jednym kawałku i wszystko wkładamy do garnka z wywarem.

Zakwaszamy zupę sokiem z cytryny (aby barszcz czerwony miał głęboki kolor). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem.

Jeśli podajemy czysty barszcz czerwony możemy dodać czosnek, jeżeli wybieramy wersję „zabieloną” nie jest to konieczne. Na koniec opcjonalnie dodajemy śmietanę (można zrobić to na talerzu).

Barszcz czerwony możemy podawać udekorowany posiekaną pietruszką i koperkiem.

Uwagi

Oczywiście ilość warzyw i innych produktów należy zwiększyć/zmniejszyć w zależności od ilości barszczu, którą będziemy gotowali.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.