Barszcz czerwony
Łatwy
Tani
Bezglutenowe
Bez jajek
Króluje na naszych stołach nie tylko świątecznie, podawany w różnych odsłonach – z uszkami, krokietami, w towarzyskie słonych muffinek, a przez niektórych z ziemniakami i smażoną cebulką. Czysty, bądź zabielony. Posiada głęboki, krwisty kolor i niepowtarzalny aromat. Dzisiaj na obiad barszcz czerwony 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
1 h | 45 min | 1 h 45 min |
Przygotowanie | 1 h |
Gotowanie | 45 min |
Gotowe | 1 h 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
woda - 3 l
średniej wielkości marchewki - 3 sztuki
średniej wielkości pietruszki - 2 sztuki
kawałek świeżej kapusty
kawałek wędzonki (np. wędzonej kiełbasy)
buraki - 4 sztuki
por - 1 sztuka
sok z cytryny (aby zakwasić zupę)
liść laurowy - 1 sztuka
ziele angielskie - 1 sztuka
majeranek - 1 łyżeczka
tymianek - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
czosnek (ząbki), opcjonalnie - 2 sztuki
śmietana (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy kawałek wędzonki, liść laurowy, ziele angielskie.
Warzywa obieramy, marchewkę, buraki kroimy w słupki, pietruszki na pół, z pora odkrawamy końcówkę, zielone liście, kapustę pozostawiamy w jednym kawałku i wszystko wkładamy do garnka z wywarem.
Zakwaszamy zupę sokiem z cytryny (aby barszcz czerwony miał głęboki kolor). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem.
Jeśli podajemy czysty barszcz czerwony możemy dodać czosnek, jeżeli wybieramy wersję „zabieloną” nie jest to konieczne. Na koniec opcjonalnie dodajemy śmietanę (można zrobić to na talerzu).
Barszcz czerwony możemy podawać udekorowany posiekaną pietruszką i koperkiem.
Uwagi
Oczywiście ilość warzyw i innych produktów należy zwiększyć/zmniejszyć w zależności od ilości barszczu, którą będziemy gotowali.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!