Muffinki słono – ostre z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

(czas przygotowania ok 40 minut)

Podając przepis na barszcz czerwony, wspominałam o słonych muffinkach. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na ten rarytas, który spokojnie możecie zaserwować gościom jako przekąskę bądź zabrać ze sobą do pracy jako smaczne i pożywne drugie śniadanie!

Składniki:

  1. 1 jajko
  2. 200 ml mleka
  3. 200 g mąki pszennej
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. 15 czarnych oliwek
  6. 4 – 5 kawałków suszonych pomidorów (w zależności od  wielkości)
  7. ząbek czosnku
  8. szczypta soli
  9. bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

W jednym naczyniu mieszamy roztopione masło, roztrzepane jajko i powoli dodajemy mleko.

W drugim –  proszek do pieczenia, mąkę oraz zioła i szczyptę soli. Następnie łączymy zawartość obu naczyń. Kroimy pomidory, oliwki, czosnek i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy. Następnie napełniamy papilotki (nie do samego końca, należy zostawić trochę miejsca bo podczas pieczenia ciasto nam wyrośnie).

Muffinki wkładamy do piekarnika na pół godziny (temperatura 185 stopni)

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

jeden komentarz “Muffinki słono – ostre z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 ÷ = 3

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital