Muffinki z oliwkami


x

Łatwy

Przystępny


Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszne muffinki z oliwkami i suszonymi pomidorami, które spokojnie możecie zaserwować gościom jako przekąskę bądź zabrać ze sobą do pracy :)

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
40 min 30 min 1 h 10 min
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
7

  • jajka - 1 sztuka

  • mleko - 180 ml

  • mąka pszenna - 200 g

  • masło - 70 g

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • czarne oliwki - 15 sztuk

  • suszone pomidory (kawałki) - 5 sztuk

  • czosnek (ząbki) - 1 sztuka

  • sól - 1 szczypta

  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie (wedle uznania)

PRZYGOTOWANIE

W jednym naczyniu mieszamy roztopione masło, roztrzepane jajko i powoli dodajemy mleko.

W drugim – proszek do pieczenia, mąkę oraz zioła i szczyptę soli. Następnie łączymy zawartość obu naczyń.

Kroimy pomidory, oliwki, czosnek i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy.

Napełniamy papilotki (nie do samego końca, należy zostawić trochę miejsca bo podczas pieczenia ciasto nam wyrośnie).

Muffinki z oliwkami wkładamy do piekarnika na pół godziny (temperatura 185 stopni)

Ostudzone muffinki z oliwkami serwujemy same lub z ulubionymi sosami.

Uwagi

Ilość muffinek zależy od wielkości i kształtu papilotek. Warto też przed wyciągnięciem ich z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy są upieczone.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.