Włoskie nazwy makaronów przydatne zarówno we włoskiej restauracji jak i sklepowych półkach

Makaron. Jego wszelakie odmiany systematycznie goszczą na naszych stołach w postaci spaghetti, lasagne oraz jako dodatki do zup – rosołu czy pomidorowej. Nitki, świderki, motylki, „grubsze nitki” – często zastanawiamy się jak nazwać poszczególne rodzaje makaronów.

Dlatego przygotowałam dla Was małą ściągawkę podstawowych typów past i ich prawidłowych nazw:

  1. Bucatini – podobne do makaronu spaghetti jednak trochę grubsze i z dziurką w środku
  2. Cannelloni – spore rurki o średnicy ok 3 cm
  3. Capelli d’angelo – jak nazwać te „gniazda” z makaronu leżące na półce w sklepie obok „nitek” – to właśnie capelli d’angelo!
  4. Conchigliette/ Conchiglioni /Conchiglioni – małe/średnie/ duże muszelki
  5. Coquillettes – tzw. kolanka, zakrzywione rurki
  6. Farfalle – bardzo wdzięczne kokardki, motylki
  7. Fusilli – to nasze świderki
  8. Lasagne – makaronowe szeroki płaty
  9. Penne – rurki gładkie bądź z rowkami
  10. Spaghetti – długie proste nitki
  11. Tagliatelle – dosyć szeroki i długie wstążki

Voilà!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 6 = 9

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie