Sos chrzanowy


x

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek


Sos chrzanowy stanowi idealne dopełnienie Wielkanocnych dań, a szczególnie polecamy go do pieczeni rzymskiej!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 10 min 20 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
Gotowe 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • cebula - 1 sztuka

  • kwaśna śmietana (18%) - 200 g

  • chrzan (słoiczek) - 1 sztuka

  • sok z cytryny

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju.

Gdy cebula będzie rumiana dodajemy śmietanę, cały czas mieszając.

Dodajemy chrzan (w zależności od upodobań do ostrości, nie musi to być cały słoiczek!), sól, pieprz i zakwaszamy cytryną (również w zależności od upodobań i ilości dodanego chrzanu).

Sos chrzanowy gotujemy kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając.

Sos chrzanowy podajemy na ciepło do dań mięsnych.

Uwagi

Sos powinien mieć kremową konsystencję, o ostrym chrzanowym aromacie z nutą kwasowości.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.