Kurczak po włosku


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Kurczak kojarzy Ci się z nudą i mało interesującym smakiem? Nic bardziej mylnego! Dzisiejszy kurczak po włosku to przepis na aromatyczne danie, które z pewnością podbije serca Twojej rodziny i znajomych!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
1 h 20 min
Przygotowanie 1 h 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • udka z kurczaka - 1 kg

  • papryki różnych kolorów (czerwona, zielona i żółta) - 3 sztuki

  • por (średniej wielkości) - 2 sztuki

  • czarne oliwki bez pestek - 15 sztuk

  • zioła prowansalskie - 2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • oliwa z oliwek

  • ryż do podania

PRZYGOTOWANIE

Umyj udka z kurczaka i posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Na dno naczynia żaroodpornego nalej odrobinę oliwy lub oleju i ułóż udka.

Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 stopni 20 minut, następnie odwróć mięso na druga stronę i piecz kolejne 20 minut.

Pokrój pora, paprykę (może być większa kostka) i razem z oliwkami (całymi) oraz pozostałymi ziołami prowansalskimi dodaj do kurczaka.

Całość piecz jeszcze około 25 minut.

Kurczak po włosku najlepiej smakuje podawany z ugotowanym ryżem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.