Kurczak po włosku z papryką i czarnymi oliwkami

(czas przygotowania ok 1h 10 minut, porcja dla 4 osób)

Kurczak kojarzy Ci się z nudą i mało interesującym smakiem? Nic bardziej mylnego! Dzisiejszy przepis na to aromatyczne danie z pewnością podbije serca Twojej rodziny i znajomych!

Składniki:

  1. 1kg udek z kurczaka
  2. 3 papryki różnych kolorów (czerwona, zielona i żółta)
  3. 2 średniej wielkości pory
  4. ok 20 czarnych oliwek całych, bez pestek
  5. ryż biały
  6. oliwa z oliwek lub olej
  7. zioła prowansalskie
  8. sól
  9. pieprz

Przygotowanie:

Umyj udka z kurczaka i posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na dno naczynia żaroodpornego nalej odrobinę oliwy lub oleju i ułóż udka. Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 stopni 20 minut, następnie odwróć mięso na druga stronę i piecz kolejne 20 minut.

Pokrój pora i paprykę (może być większa kostka) i razem z oliwkami (całymi) dodaj do kurczaka.

Całość piecz jeszcze 25 minut.

Danie podawaj razem z ryżem ugotowanym wg informacji na opakowaniu.

Smacznego!!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 ÷ 1 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital