Rosół z kaczki


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału


Rosół jest jedną z polskich potraw narodowych, która często gości na naszych stołach. Klasycznie sporządzany z kurczaka lub wołowiny. Żeby nie było sztampowo, dzisiaj zapraszamy na wyśmienity rosół z kaczki!

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 1 h 30 min 1 h 40 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 1 h 30 min
Gotowe 1 h 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
6

  • woda - 3 l

  • nogi z kaczki - 4 sztuki

  • marchewka - 2 sztuki

  • pietruszka (korzeń) - 2 sztuki

  • seler - 1/4 sztuki

  • cebula - 1 sztuka

  • liść laurowy - 2 sztuki

  • ziele angielskie - 3 ziarenka

  • sól

  • pieprz

  • kurkuma - 1 szczypta

  • makaron nitki (do podania)

PRZYGOTOWANIE

Do garnka z zimną wodą wrzucamy obrane warzywa (marchewkę i pietruszkę można pokroić), umyte nogi z kaczki, ziele angielskie, liść laurowy.

Całość gotujemy na małym ogniu dopóki mięso nie będzie miękkie.

Podczas gotowania na powierzchni pojawi się piana z mięsa, którą usuwamy.

Rosół z kaczki doprawiamy solą do smaku. Dodajemy także szczyptę kurkumy dla pięknego, głębokiego koloru.

Rosół z kaczki podajemy z ugotowanym makaronem (nitki). Na talerzu doprawiamy do smaku pieprzem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.