Rosół z kaczki

(porcja dla 6 osób, czas przygotowania ok 1h)

Rosół jest jedną z polskich potraw narodowych, która często gości na naszych stołach. Klasycznie sporządzany z kurczaka lub wołowiny. Żeby nie było sztampowo, dzisiaj zapraszamy na wyśmienity rosół z kaczki!

Składniki:

  1. 3 litry wody
  2. 4 nogi z kaczki
  3. 3 marchewki
  4. 2 pietruszki (korzeń)
  5. 1 duża cebula
  6. makaron nitki
  7. 3 liście laurowe
  8. 3 ziarna ziela angielskiego
  9. sól
  10. pieprz
  11. przyprawa typu maggi (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do garnka z zimną wodą wrzucamy obrane warzywa (marchewkę i pietruszkę można pokroić), umyte nogi z kaczki, ziele angielskie, liść laurowy. Doprawiamy solą. Całość gotujemy na małym ogniu dopóki mięso nie będzie miękkie.

Podczas gotowania na powierzchni pojawi się piana z mięsa, którą usuwamy.

Rosół podajemy z ugotowanym makaronem (nitki). Na talerzu doprawiamy do smaku pieprzem i opcjonalnie przyprawą tupu maggi.

Smacznego!!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × 3 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie