Szybka i prosta zupa czosnkowa z grzankami

 

(porcja dla czterech osób, czas przygotowania ok 15 – 20 minut)

Jeśli zostało Wam trochę rosołu z niedzielnego obiadu, nie chcecie go marnować, a perspektywa gotowania po raz kolejny pomidorowej Was nie przekonuje – zapraszamy na pyszną zupę czosnkową!

Składniki:

  1. 2 litry rosołu bądź 4 kostki rosołowe
  2. 5 większych ząbków czosnku
  3. grzanki gotowe bądź 4 kromki chleba
  4. ser żółty – 4 plastry bądź kawałek do starcia
  5. oliwa z oliwek
  6. pieprz

Przygotowanie:

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę/posiekać. W większym garnku rozgrzać oliwę i wsypać czosnek. Gdy czosnek się zarumieni, wlewamy rosół i czekamy aż się zagotuje. Doprawiamy pieprzem. Trzemy na tarce ser żółty, bądź kroimy w kostkę plastry. Zupę podajemy z grzankami i po wierzchu posypujemy serem.

Ważne!

1.Jeśli nie mamy gotowych grzanek to kroimy chleb w kostkę i wsadzamy go do piekarnika ustawionego na 200 stopni i czekamy, aż się zarumieni.

2.Jeśli nie mamy gotowego rosołu to gotujemy dwa litry wody, do wrzątku wrzucamy 4 kostki rosołowe i czekamy, aż się rozpuszczą.

Smacznego!!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

61 − 58 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital