Szarlotka z dużą ilością jabłek
Normalny
Przystępny
Tradycyjne domowe ciasto, przyprawione odrobiną cynamonu, znakomite zarówno na ciepło jak i zimno oraz w wersji mieszanej ciepło – zimnej (z dodatkiem lodów waniliowych). Dzisiaj na deser szarlotka z dużą ilością jabłek!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
1 h | 1 h | 2 h |
Przygotowanie | 1 h |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 2 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Ciasto
cukier - 10 łyżek
cukier wanilinowy - 1 sztuka
mąka - 4 1/2 szkanek
proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
jajka - 6 sztuk
zimne masło - 375 g
Nadzienie
jabłka (szara reneta) - 3 kg
cynamon - 2 łyżeczki
cukier puder - 1 1/2 szklanki
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy masło oraz szklankę cukru pudru. Wszystko siekamy nożem (dlatego nie polecam robić tego na blacie). Dodajemy dwa mniejsze (całe jajka) oraz 4 żółtka. Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu, jedną cześć ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do ciasta i wkładamy ponownie do lodówki.
Nadzienie
Jabłka: wszystkie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy je wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy cynamon. Smażymy na małym ogniu, aby się nie przypaliły oraz nie rozpadły.
Szarlotka: z lodówki wyciągamy formę z ciastem, wykładamy na nią jabłka, następnie pianę z białek i całość przykrywamy rozwałkowaną, drugą częścią ciasta. Szarlotkę pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Szarlotka może być podawana sama, z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną 🙂
Ciasto
Piana z białek: białka z czterech jajek ubijamy (aż piana będzie sztywna), pod koniec dodając pół szklanki cukru pudru.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!