Pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek

(porcja: forma do ciast o wymiarach 20x40x6 cm, czas przygotowania ok 2.5 godziny)

Tradycyjne domowe ciasto, przyprawione odrobiną cynamonu, znakomite zarówno na ciepło jak i zimno oraz w wersji mieszanej ciepło – zimnej (z dodatkiem lodów waniliowych). Dzisiaj mamy dla Was przepis na ten ponadczasowy rarytas – szarlotkę!

Składniki:

Jabłka:

  1. 3 kg jabłek (szara reneta)
  2. 20 łyżeczek cukru
  3. 1 cukier wanilinowy
  4. 2 łyżeczki cynamonu

Ciasto:

  1. 4,5 szklanki mąki
  2. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  3. 1,5 szklanki cukru pudru
  4. 1 cukier wanilinowy
  5. 6 jajek
  6. 375 g zimnego masła

Przygotowanie:

Jabłka: wszystkie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy je wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy cynamon. Smażymy na małym ogniu, aby się nie przypaliły oraz nie rozpadły.

Ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy masło, cukier wanilinowy oraz szklankę cukru pudru. Wszystko siekamy nożem (dlatego nie polecam robić tego na blacie). Dodajemy dwa mniejsze (całe jajka) oraz 4 żółtka. Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu, jedną cześć ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do ciasta i wkładamy ponownie do lodówki.

Piana z białek: białka z czterech jajek ubijamy (aż piana będzie sztywna), pod koniec dodając pół szklanki cukru pudru.

Zakończenie: z lodówki wyciągamy formę z ciastem, wykładamy na nią jabłka, następnie pianę z białek i całość przykrywamy rozwałkowaną, drugą częścią ciasta. Całość pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

 

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

38 − = 29

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital