Szybkie ciasto z gruszką i żurawiną
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Nadchodzące jesienne wieczory najlepiej spędzić przy ciepłej herbacie i… czymś słodkim. Mając na uwadze wzmacnianie odporności naszego organizmu proponujemy zdrowe ciasto z razowej mąki, brązowego cukru zawierające bogate w mikroelementy orzechy, żurawinę oraz aromatyczny cynamon.
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 35 min | 50 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 35 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
jajka - 6 sztuk
cukier brązowy - 1 szklanka
mąka razowa - 1 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
gruszka - 3 sztuki
suszona żurawina - 2 garście
orzechy (mogą być włoskie, laskowe) - 1 garść
cynamon lub przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
Jajka i cukier ubijamy mikserem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Ubijamy jeszcze ok 3 minuty.
Całość wylewamy na przygotowaną wcześniej tortownicę (możemy wyścielić ją folią aluminiową, papierem do pieczenia bądź wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą).
Gruszki kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie na cieście. Następnie posypujemy wszystko żurawiną i orzechami.
Szybkie ciasto z gruszką i żurawiną pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Przed wyjęciem sprawdzamy zapałką czy ciasto z gruszką jest upieczone.
Szybkie ciasto z gruszką i żurawiną podajemy ostudzone i opcjonalnie oprószone cukrem pudrem.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!