Sałatka z brokułem, serem feta i prażonym słonecznikiem

(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: 20 minut)

Serdecznie polecamy ciekawą w smaku sałatkę z brokułem! To niezwykłe warzywo nie tylko ładnie się prezentuje na talerzu dzięki swojej barwie, ale również jest cennym źródłem magnezu, fosforu, wapnia, żelaza oraz witaminy C, A, B1, B2!

Składniki:

  1. Jeden sporej wielkości brokuł
  2. Jedno opakowanie sera feta
  3. jogurt grecki (mały)
  4. dwa ząbki czosnku
  5. dwie garście słonecznika łuskanego bądź migdałów
  6. sól
  7. pieprz

Przygotowanie:

Brokuła dzielimy na „różyczki” i wrzucamy do wrzącej wody na 3 minuty. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ser feta kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy jogurt grecki, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz (do smaku). Słonecznik lub migdały prażymy na patelni (bez tłuszczu, mały ogień, często mieszając). Gdy wykonamy wszystkie czynności, na talerzu układamy brokuła, na nim ser feta. Całość polewamy naszym sosem i posypujemy prażonym słonecznikiem/migdałami. Można również wszystkie składniki wymieszać w misce.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 66 = 75

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie