Sałatka z brokułem i serem feta


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Sałatka z brokułem i serem feta sprawdzi się idealnie na drugie śniadanie lub kolację! A brokuł nie tylko ładnie się prezentuje na talerzu dzięki swojej barwie, ale również jest cennym źródłem magnezu, fosforu, wapnia, żelaza oraz witaminy C, A, B1, B2!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
20 min
Przygotowanie 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • brokuł - 1 sztuka

  • ser feta - 270 g

  • jogurt grecki - 150 g

  • ząbki czosnku - 2 sztuki

  • słonecznik łuskany lub migdały - 1 garść

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Brokuła dzielimy na „różyczki” i wrzucamy do wrzącej wody na 3 minuty. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Ser feta kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy jogurt grecki, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz (do smaku).

Słonecznik lub migdały prażymy na patelni (bez tłuszczu, mały ogień, często mieszając).

Gdy wykonamy wszystkie czynności, na talerzu układamy brokuła, na nim ser feta. Całość polewamy naszym sosem i posypujemy prażonym słonecznikiem/migdałami. Można również wszystkie składniki wymieszać w misce.

Sałatka z brokułem i serem feta powinna być podawana z ulubionym pieczywem (polecamy bezglutenowy chleb gryczany)!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.