Sałatka z brokułem i serem feta
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Sałatka z brokułem i serem feta sprawdzi się idealnie na drugie śniadanie lub kolację! A brokuł nie tylko ładnie się prezentuje na talerzu dzięki swojej barwie, ale również jest cennym źródłem magnezu, fosforu, wapnia, żelaza oraz witaminy C, A, B1, B2!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
20 min |
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
brokuł - 1 sztuka
ser feta - 270 g
jogurt grecki - 150 g
ząbki czosnku - 2 sztuki
słonecznik łuskany lub migdały - 1 garść
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Brokuła dzielimy na „różyczki” i wrzucamy do wrzącej wody na 3 minuty. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Ser feta kroimy w kostkę. W miseczce mieszamy jogurt grecki, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz (do smaku).
Słonecznik lub migdały prażymy na patelni (bez tłuszczu, mały ogień, często mieszając).
Gdy wykonamy wszystkie czynności, na talerzu układamy brokuła, na nim ser feta. Całość polewamy naszym sosem i posypujemy prażonym słonecznikiem/migdałami. Można również wszystkie składniki wymieszać w misce.
Sałatka z brokułem i serem feta powinna być podawana z ulubionym pieczywem (polecamy bezglutenowy chleb gryczany)!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!