Chili con carne


x

Normalny

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Zapraszamy na ogniste chili con carne! Ta tradycyjna amerykańska potrawa z pewnością rozgrzeje nas swoim temperamentem w nieco chłodniejsze dni!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
50 min 40 min 1 h 30 min
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 40 min
Gotowe 1 h 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • mielone mięso wołowe (lub wieprzowe) - 500 g

  • czerwona fasola (puszka) - 400 g

  • kukurydza konserwowa - 200 g

  • pomidory (puszka) - 400 g

  • cebula - 1 sztuka

  • czerwona papryka - 1 sztuka

  • ząbki czosnku - 5 sztuk

  • papryczka chili - 2 sztuki

  • kumin - 1/2 łyżeczki

  • oregano

  • pieprz cayenn

  • sól

  • pieprz

  • ryż do podania

PRZYGOTOWANIE

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy wyciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek.

Gdy cebula z czosnkiem się zarumieni dodajemy bazylię, kumin, oregano, odrobinę pieprzu cayenn oraz mięso. Całość smażymy, często mieszając.

Następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, papryczki chilli, oraz pomidory z puszki.

Wszystkie składniki dusimy przez ok. 25 minut.

Na samym końcu dodajemy fasolę i kukurydzę (bez zalewy), dusimy przez kolejne 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.

Chili con carne należy podawać z ryżem bądź tortillą.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.