Meksykańskie mięso Carnitas

 

(ok 7-8 porcji, czas przygotowania ok 2.5 h)

Dzisiaj zabieramy Was w kulinarną podróż do kraju słynącego z tacos i buritto. Mięso carnitas idealnie nadaje się do wspomnianych dań meksykańskich 🙂 Świetnie komponuje się również z tortillą – przepis tutaj!

Składniki:

  1. 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  2. 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  3. 2 łyżeczki suszonego oregano
  4. 1 łyżeczka suszonego majeranku
  5. 2 liście laurowe
  6. 1 ząbek czosnku
  7. 1 cebula
  8. 1 pomarańcza
  9. ostra papryka
  10. sól
  11. pieprz czarny

Przygotowanie:

Mięso kroimy na niewielki kawałki i wkładamy do garnka wraz z obraną i przekrojoną na pół cebulą. Wszytko posypujemy kminem, majerankiem, oregano, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dodajemy czosnek i liście laurowe. Pomarańczę czyścimy, wyciskamy z niej sok i wszystko dodajemy do garnka (włącznie ze skórką). Dolewamy 300 ml wody. Gotujemy na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Następnie przykryty garnek wsadzamy do piekarnika na ok 2 godziny, temp. 150 – 160 stopni.

Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy mięso z garnka i dzielimy na mniejsze kawałki. Z powstałego sosu wyjmujemy pozostające w nim inne produkty. Sos gotujemy przez ok 10 minut aby go zredukować. Następnie dodajemy kawałki mięsa, mieszamy. Całość podsmażamy na patelni, aby mięso się zarumieniło.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

90 ÷ 10 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital