Crème brûlée


x

Normalny

Tani

Bezglutenowe


Dzisiaj słodka Francja-elegancja! Zapraszamy na niezwykle delikatny i zmysłowy Crème brûlée 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
1 h 10 min
Przygotowanie 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
6

  • żółtka jaja - 6 sztuk

  • śmietana kremówka 36 % - 500 ml

  • cukier - 1/3 szklanki

  • laska wanilii - 1 sztuka

  • brązowy cukier - 6 łyżek

PRZYGOTOWANIE

Śmietankę, biały cukier i wyłuskane ziarenka wanilii gotujemy na małym ogniu. Gdy tylko zacznie się zagotowywać na brzegach, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

Ubijamy żółtka do uzyskania gładkiej, ale nie puszystej konsystencji. Następnie dodajemy powoli ciepłą jeszcze śmietankę i mieszamy (nie ubijamy).

Gdy krem będzie gładki i sztywny, przelewamy go do kokilek przez sitko – ważne jest by były one w miarę możliwości niewysokie, aby nasz krem piekł się równomiernie. Jeśli mamy wysokie kokilki, napełnimy je do 2.5 cm – 3 cm wysokości.

Crème brûlée pieczemy ok 50 minut w temperaturze 100 stopni.

Krem chłodzimy kilka godzin w lodówce. Następnie każdą z porcji posypujemy brązowym cukrem i go karmelizujemy przy użyciu specjalnego palnika lub wkładamy na chwilę, na najwyższą półkę do piekarnika ustawionego na funkcję grill.

Crème brûlée podajemy bezpośrednio po karmelizowaniu cukru lub ostudzony.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.