Indyk z sosem ze śliwek i czerwonego wina

(czas przygotowania ok 45 minut)

Zapraszamy na pysznego i delikatnego indyka z sosem ze śliwek i czerwonego wina!

Składniki:

  1. ok 700 g piersi z indyka
  2. 8-10 suszonych śliwek
  3. rozmaryn
  4. zioła prowansalskie
  5. 1 łyżeczka miodu
  6. sól
  7. pieprz
  8. oliwa z oliwek

Składniki na sos:

  1. 3 łyżki powideł śliwkowych
  2. 3/4 szklanki czerwonego wina (wytrawnego)
  3. pół łyżeczki przyprawy korzennej
  4. odrobina wyciśniętego soku z pomarańczy (do smaku)
  5. odrobina pieprzu

Przygotowanie:

Piersi z indyka myjemy i oczyszczamy. Następnie lekko je nacinamy, nacieramy ziołami, solą, pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym, którego dno jest pokryte oliwą z oliwek i odrobiną wody. Dodajemy suszone śliwki. Całość zalewamy wodą z rozpuszczonym miodem (1/3 szklanki). Pieczemy ok 30-40 minut, pod przykryciem w temperaturze 180 stopni. Co parę minut polewamy indyka wytworzonym na dnie naczynia sosem.

Sos: wszystkie składniki gotujemy w garnku, przez ok 5-10 minut, często mieszając. Gdy sos zgęstnieje, będzie gotowy do podania.

Indyka podajemy z sosem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 5 = 1

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital