Mazurek marcepanowy
Łatwy
Drogi
Zapraszamy na ciasto z samodzielnie wykonanym marcepanem. Pyszny mazurek marcepanowy polecamy nie tylko na święta!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 30 min | 1 h |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Ciasto kruche:
mąka - 1 1/2 szklanki
masło - 60 g
jajka - 1 sztuka
cukier - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Masa marcepanowa:
migdały - 400 g
koniak
sok z cytryny
cukier puder
Dodatkowo:
powidła śliwkowe - 300 g
suszone śliwki - 200 g
gorzka czekolada - 200 g
PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche:
Składniki na ciasto kruche zagniatamy i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170 stopni, na złoty kolor.
Masa marcepanowa:
Migdały sparzamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórkę i mielimy.
Następnie dodajemy do nich sok z cytryny, koniak i cukier puder – do smaku, więc należy próbować, aż do uzyskania odpowiedniego efektu.
Mieszamy i zagniatamy ręką, do czasu uzyskania gładkiej masy marcepanowej.
Mazurek marcepanowy:
Suszone śliwki moczymy w koniaku i kroimy na cienkie paseczki.
Upieczone ciasto kruche smarujemy grubą warstwą powideł śliwkowych, na nią nakładamy przygotowane wcześniej suszone śliwki. Całość polewamy roztopioną, gorzką czekoladą (z jednej tabliczki).
Następnie nakładamy masę marcepanową i ponownie pokrywamy ciasto polewą z roztopionej gorzkiej czekolady (druga tabliczka). Gdy czekolada zastygnie nasz mazurek marcepanowy jest gotowy!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!