Mazurek marcepanowy


x

Łatwy

Drogi


Zapraszamy na ciasto z samodzielnie wykonanym marcepanem. Pyszny mazurek marcepanowy polecamy nie tylko na święta!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 30 min 1 h
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Ciasto kruche:

  • mąka - 1 1/2 szklanki

  • masło - 60 g

  • jajka - 1 sztuka

  • cukier - 1/2 szklanki

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Masa marcepanowa:

  • migdały - 400 g

  • koniak

  • sok z cytryny

  • cukier puder

Dodatkowo:

  • powidła śliwkowe - 300 g

  • suszone śliwki - 200 g

  • gorzka czekolada - 200 g

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche:

Składniki na ciasto kruche zagniatamy i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170 stopni, na złoty kolor.

Masa marcepanowa:

Migdały sparzamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórkę i mielimy.

Następnie dodajemy do nich sok z cytryny, koniak i cukier puder – do smaku, więc należy próbować, aż do uzyskania odpowiedniego efektu.

Mieszamy i zagniatamy ręką, do czasu uzyskania gładkiej masy marcepanowej.

Mazurek marcepanowy:

Suszone śliwki moczymy w koniaku i kroimy na cienkie paseczki.

Upieczone ciasto kruche smarujemy grubą warstwą powideł śliwkowych, na nią nakładamy przygotowane wcześniej suszone śliwki. Całość polewamy roztopioną, gorzką czekoladą (z jednej tabliczki).

Następnie nakładamy masę marcepanową i ponownie pokrywamy ciasto polewą z roztopionej gorzkiej czekolady (druga tabliczka). Gdy czekolada zastygnie nasz mazurek marcepanowy jest gotowy!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.