Mazurek marcepanowy

(czas przygotowania: 45 – 50 minut)

Zapraszamy na ciasto z samodzielnie wykonanym marcepanem. Pyszny mazurek marcepanowy polecamy nie tylko na święta!

Jeśli lubisz drobne słodkości to zachęcamy do wykonania kuleczek marcepanowych –  przepis tutaj!

Składniki:

ciasto kruche:

  1. 1 1/2 szklanki mąki
  2. 1/4 kostki margaryny
  3. 1 jajo
  4. 1/2 szklanki cukru
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa marcepanowa:

  1. 40 dkg migdałów (ze skórką)
  2. koniak
  3. sok z cytryny
  4. cukier puder

pozostałe:

  1. 1 opakowanie powideł śliwkowych
  2. 20 dkg śliwek suszonych
  3. 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Składniki na ciasto kruche zagniatamy i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 170 stopni, na złoty kolor. Migdały sparzamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórkę i mielimy. Następnie dodajemy do nich sok z cytryny, koniak i cukier puder – do smaku, więc należy próbować, aż do uzyskania odpowiedniego efektu. Mieszamy i zagniatamy ręką. Suszone śliwki moczymy w koniaku i kroimy na cienkie paseczki. Upieczone ciasto kruche smarujemy grubą warstwą powideł śliwkowych, na nią nakładamy przygotowane wcześniej suszone śliwki. Całość polewamy roztopioną, gorzką czekoladą (z jednej tabliczki). Następnie nakładamy masę marcepanową i ponownie pokrywamy ciasto polewą z roztopionej gorzkiej czekolady (druga tabliczka). Gdy czekolada zastygnie nasz mazurek marcepanowy jest gotowy!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

71 ÷ 71 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital