Risotto z pieczarkami

(czas przygotowania ok. 35-40 min)

Pyszne, kremowe risotto z pieczarkami – proste do zrobienia, z pewnością zaspokoi Wasze podniebienia :)

Składniki:

  1. 2 sztuki piersi z kurczaka
  2. 2,5 szklanki ryżu arborio
  3. 300 g pieczarek
  4. 1 litr bulionu (może być warzywny lub mięsny, ew. kostka rosołowa)
  5. 2 mniejsze cebule lub jedna duża
  6. kilka suszonych grzybów
  7. 3 ząbki czosnku
  8. 0,5 szklanki śmietany
  9. oliwa z oliwek
  10. pieprz
  11. sól
  12. natka pietruszki
  13. tarty parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do bulionu dodajemy grzyby i gotujemy ok 15 min (w zależności od tego jakich grzybów użyjemy). Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z wyciśniętym przez praskę/drobno posiekanym czosnkiem. Następnie dodajemy ryż i smażymy przez kilka minut. Po tym czasie całość zalewamy bulionem. Jeśli ryż wchłonie bulion, a nie będzie jeszcze miękki możemy dodawać wodę aż ziarna zmiękną. Mięso, pieczarki kroimy i smażymy na osobnej patelni. Następnie wszystko mieszamy, dodajemy śmietanę, parmezan, posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

79 − 76 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie