Tortilla

(czas przygotowania ok 1h 20 minut, przepis na ok 15-16 placków)

Powszechnie używana w kuchni meksykańskiej, zawładnęła również sercami Europejczyków! Tortilla stanowi świetną bazę do dań. Zwłaszcza, że wystarczy dodać nasze ulubione warzywa, mięso (polecamy carnitas – przepis tutaj), zwinąć i gotowe :)

Składniki:

  1. 2 szklanki mąki pszennej
  2. pół łyżeczki soli
  3. 2/3 szklanki gorącej wody
  4. 3 łyżki smalcu

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i dodajemy sól. Smalec roztapiamy w gorącej wodzie i powoli dodajemy do mąki, cały czas mieszając. W ten sposób zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą odkładamy na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 15-16 kuleczek i odstawiamy na parę minut. Następnie każdą z porcji rozwałkowujemy, aż do uzyskania w miarę równych placków. Jeśli chcemy, aby były idealnie równie to możemy użyć formy. Tortillę smażymy na rozgrzanej, suchej patelni ok 30-40 sekund z każdej strony (aż pojawią się pęcherzyki i brązowe plamki).

Jeśli nie potrzebujmy robić wszystkich placków jednego dnia, to bez obaw! Ciasto możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 6 = 1

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie