Pierniki z pomarańczą
Normalny
Przystępny
Świąteczny szał pierniczkowy! Ostatnio zapraszaliśmy na wersję tradycyjną, dzisiaj odrobinę inaczej bo na pomarańczowo! Zapraszamy na pierniki z pomarańczą!
|
4 z 5 (1 głos) |
|
4 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
1 h | 10 min | 1 h 10 min |
Przygotowanie | 1 h |
Pieczenie | 10 min |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
35 |
masło w temperaturze pokojowej - 220 g
cukier - 150 g
mąka pszenna - 550 g
miód - 60 g
jajka - 1 sztuka
sok wyciśnięty z pomarańczy - 60 ml
soda oczyszczona - 2 łyżeczki
przyprawa do piernika - 2 1/2 łyżeczki
starta skórka z pomarańczy - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Miksujemy masło i cukier. Jajko rozdzielamy i dodajemy najpierw żółtko, a później białko. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i miód, na samym końcu sok.
W misce mieszamy mąkę, sodę, przyprawę i powoli dodajemy do masy. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej, odrobinę grudkowatej konsystencji.
Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy i wycinamy wybrane przez nas kształty.
Pierniki z pomarańczą pieczemy w 190 stopniach ok 10 minut.
Gotowe pierniczki podajemy same, z lukrem lub ozdobione w wybrany przez nas sposób!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!