Karmelowe Banoffee

(czas przygotowania ok 20-25 minut, przepis na formę do tarty o średnicy 22cm)

Prosty i szybki przepis na rozpływające się w ustach ciasto z bananami i karmelem, ten smak uzależnia… :) Zapraszamy na karmelowe Banoffee!

Przepis na domowy karmel znajdziesz tutaj!

Składniki:

Spód:

  1. 250g herbatników
  2. 70g masła

Banoffee:

  1. 400g masy krówkowej (kajmaku)
  2. 3 banany
  3. pół cytryny
  4. 250g śmietany kremówki (30-36%)
  5. 1 łyżka cukru pudru
  6. 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Herbatniki kruszymy na proszek, najlepiej za pomocą blendera. Masło rozpuszczamy, mieszamy z herbatnikami i wykładamy dno formy do ciasta. Następnie rozprowadzamy na spodzie równomiernie kajmak. Banany kroimy w grubsze plasterki i obtaczamy je w odrobinie cytryny (aby nie zrobiły się ciemne), układamy na kajmaku. Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno i rozprowadzamy na bananach. Całość posypujemy drobno startą gorzką czekoladą.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

81 ÷ 9 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie