Limoncello

(czas przygotowania 25 dni)

Rewelacyjny i prosty w przygotowaniu Sycylijski likier Limoncello. Jednym słowem odrobina włoskiego słońca w kieliszku :)

Składniki:

  1. 500ml spirytusu
  2. 500ml wody
  3. 500g cukru
  4. 8 średniej wielkości cytryn

Przygotowanie:

Cytryny sparzamy lub myjemy w gorącej wodzie. Ścieramy z nich skórkę i umieszczamy w dużej butelce lub słoju, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odkładamy w ciemne miejsce na 10 dni. Codziennie potrząsamy butelką/słojem! Następnie przecedzamy spirytus i wyrzucamy skórki cytryn. Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy powstały syrop cukrowy ze spirytusem i odstawiamy na 14 dni. Po tym czasie likier należy przefiltrować (najlepiej używając filtrów do kawy) i rozlać do butelek.

Podajemy mocno schłodzony!

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 4 = 1

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital