Casu marzu

Ludzie kochają sery – te o delikatnym aromacie jak i o bardziej intensywnym. W zasadzie ciężko jest uczynić nawet ze smakołyku „pachnącego skarpetkami” koszmarną potrawę, a jednak Sardynii się to udało…

Casu marzu to owczy ser, który swój oryginalny smak (przypominający Gorgonzolę) zawdzięcza larwom much, które są celowo do niego wprowadzane i fermentują. Sardyński przysmak spożywa się wraz z żywymi larwami, które… potrafią skakać nawet na wysokość 15 cm! Jeśli nasz talerz nie „porusza się”, powinniśmy zażądać wymiany sera, gdyż martwe larwy świadczą o nieświeżości produktu i mogą powodować zatrucia pokarmowe.

Ale nie martwmy się! W trosce o wrażliwych poszukiwaczy nowych smaków, prowadzony jest również proces usuwania larw. Mianowicie, ser wkłada się do szczelnego woreczka, a larwy z powodu braku tlenu wychodzą z niego.

Podsumowując, warto wspomnieć iż Casu marzu jest zarejestrowanym produktem regionalnym Unii Europejskiej!

 

Źródło zdjęcia:https://pl.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 41 = 46

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie