Stuletnie jaja

Dzisiaj wędrujemy do Chin, gdzie oprócz tradycyjnej chińszczyzny skosztować możemy… stuletnie jaja!

Sama nazwa może odrobinę wprowadzać w błąd, gdyż przysmaku nie przygotowuje się aż stu lat, lecz zazwyczaj od kilku tygodni do kilku miesięcy. Jednak uznaje się, ze im starsze tym lepsze.

Sposób przygotowania? Jajka ugotowane na twardo wkładamy do naczynia wypełnionego roztworem wody, herbaty, gliny, niegaszonego wapna i łusek ryżowych. Naczynie szczelnie zamykamy i odstawiamy na wspomniany okres. W tym czasie na skutek reakcji chemicznych jajko podgrzewa się, a następnie traci temperaturę. Efektem jest zmiana koloru białka na czarne lub brązowe, a żółtka na barwę brązowozieloną.

Stuletnie jaja serwowane są jako przekąska z dodatkiem sosu sojowego, imbiru lub octu. A Wy skusilibyście się na ten specjał? :)

źródło zdjęcia: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Arranged_century_egg_on_a_plate.jpg

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

5 × = 40

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital