Cieniutkie i delikatne naleśniki
Łatwy
Tani
Myśląc o przysmaku z dzieciństwa, pierwsze na myśl przychodzą właśnie naleśniki! Pyszne, cieniutkie i delikatne, z dodatkiem owoców, dżemu bądź czekolady… Dzisiaj pełnia smaków zaprasza na słodkie naleśniki! Jeśli jednak lubicie trochę grubsze w amerykańskim stylu to zapraszamy na nasze pancakes :)
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
10 |
jajka - 2 sztuki
mąka pszenna - 1 szklanka
mleko - 1 szklanka
olej - 3 łyżki
cukier (jeśli wolimy słone naleśniki to zamiast cukru można dodać szczyptę soli) - 1 łyżka
woda (najlepiej gazowanej) - 3/4 szklanki
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki poza mąką umieszczamy w misce i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i nadal miksujemy.
Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Nabieramy ciasto chochelką, rozlewamy na patelni i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron.
Jeśli wolimy bardziej tłuste naleśniki to przed każdym kolejnym dodajemy odrobinę oleju, jeśli nie to możemy smażyć bez oleju (naleśniki i tak się usmażą bo olej jest w środku).
Gotowe cieniutkie i delikatne naleśniki podajemy z dodatkami!
Uwagi
Jeśli podczas miksowania okaże się, iż cisto jest zbyt rzadkie możemy dodać odrobinę mąki. Jeśli jednak ciasto chwilę postoi może zgęstnieć – wtedy należy dodać odrobinę wody.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!