Domowe pesto bazyliowe


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Aromatyczne pesto bazyliowe smakuje doskonale w połączeniu z wieloma produktami, jednak najlepiej… po prostu z makaronem! Można zrobić je samemu w zaledwie 10 minut, więc po co kupować? Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
10 min
Przygotowanie 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • bazylia świeża - 30 g

  • czosnek (ząbki) - 1 sztuka

  • orzeszki pinii - 30 g

  • starty parmezan - 2 łyżki

  • oliwa z oliwek - 4 łyżki

  • sól

PRZYGOTOWANIE

Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż się delikatnie zarumienią.

Wszystkie składniki na pesto bazyliowe ucieramy w moździerzu lub blendujemy.

Gotowe pesto możemy przechowywać w lodówce!

Uwagi

Orzeszki pinii możemy zastąpić, pestkami dyni lub orzechami nerkowca, jednak smak będzie troszkę inny.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.