Domowe pesto bazyliowe

(czas przygotowania ok 10 minut, porcja na około pół szklanki)

Aromatyczne pesto bazyliowe smakuje doskonale w połączeniu z wieloma produktami, jednak najlepiej… po prostu z makaronem (przepis tutaj)! Można zrobić je samemu w zaledwie 10 minut, więc po co kupować? Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Składniki:

  1. pęczek bazylii (około 25g, lub oberwane listki z jednej doniczki)
  2. 1 mały ząbek czosnku
  3. 25g orzeszków pinii – wychodzi około dwie łyżki
  4. 2 łyżki tartego parmezanu
  5. 4 łyżki oliwy z oliwek
  6. sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Orzeszki pinii podpiekamy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż się delikatnie zarumienią. Następnie wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub blendujemy.

Uwaga! Orzeszki pinii możemy zastąpić, pestkami dyni lub orzechami nerkowca, jednak smak będzie troszkę inny.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

30 ÷ 10 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital