Domowy makaron


x

Normalny

Tani

Bez nabiału


Świeży domowy makaron, czyli kwintesencja kuchni Włoskiej 🙂 Doskonale komponuje się z pesto bazyliowym oraz stanowi bazę dla wielu pysznych dań!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
30 min 4 min 34 min
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 4 min
Gotowe 34 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • mąka pszenna - 200 g

  • jajka (całe) - 2 sztuki

  • żółtka jajka - 2 sztuki

  • oliwa z oliwek - 1 łyżeczka

  • sól - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy/blendujemy. Następnie zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji.

Posypujemy blat/stolnicę mąką i wałkujemy cieniutkie kawałki ciasta (bądź używamy maszynki do wałkowania). Następnie ciasto na makaron posypujemy obficie mąką i tniemy na paseczki. Układamy je tak, aby się ze sobą nie stykały i ponownie posypujemy mąką.

Domowy makaron gotujemy około 4 minuty w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.