Francuskie macaron – malina, jagoda, truskawka

(czas przygotowania ok 1h, porcja na 25-30 macaron)

Delikatna i niebiańska uczta dla podniebienia! Zapraszamy na rozpływające się w ustach malinowe/jagodowe/truskawkowe macaron!

Składniki:

Bezy:

  1. 110 g migdałów lub mąki migdałowej
  2. 3 białka
  3. 210 g cukru pudru
  4. 30 g cukru
  5. 1 łyżeczka syropu malinowego/jagodowego/ truskawkowe – wedle preferencji

Krem:

  1. 2 łyżki masła
  2. 4 łyżki cukru pudru
  3. 2 łyżki śmietanki 22%
  4. pół łyżeczki syropu malinowego/jagodowego/ truskawkowe – wedle preferencji

Przygotowanie:

Bezy
Mielimy migdały, jeśli nie posiadamy mąki migdałowej. Ubijamy białka z cukrem (kryształem) na sztywną pianę, następnie dodajemy migdały lub mąkę migdałową i cukier puder. Całość mieszamy. Dodajemy wcześniej wybrany syrop i ponownie mieszamy. Na blaszce pokrytej papierem do pieczenia robimy za pomocą szprycy, ew. łyżeczki kropki z naszej masy. Zostawiamy je na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i wstawiamy bezy na 15 minut. Jeśli są większe niż 4 cm to na trochę dłużej.

Krem
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i wstawiamy na 20 minut do lodówki.
Beziki smarujemy kremem i składamy parami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 × = 24

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital