Pieczone udka kurczaka z ziemiankami

(czas przygotowania ok 1,5h, porcja dal 5 osób)

Proste i smaczne danie, idealne na każdą okazję. Pieczone udka kurczaka z ziemniakami stanowią kompletne danie i z pewnością często będą gościły na Waszych stołach :)

Zapraszamy też do spróbowania rewelacyjnego kurczaka po włosku – przepis tutaj!

Składniki:

  1. 5 udek z kurczaka
  2. 750g ziemniaków
  3. 1 cebula czerwona
  4. 7-8 pomidorków koktajlowych
  5. 6 ząbków czosnku
  6. odrobina rozmarynu
  7. papryka słodka w proszku
  8. odrobina pieprzu ziołowego
  9. sól, pieprz
  10. oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Do miseczki wlewamy 8-10 łyżek oliwy z oliwek, dodajemy słodką paprykę, rozmaryn, pieprz ziołowy, odrobinę soli, pieprzu i wyciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki). Udka myjemy, mieszamy z powstałą marynatą i odstawiamy na około 40 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki (możemy je wcześniej chwilkę podgotować jednak nie jest to konieczne). Cebulę kroimy w piórka, a pozostałe ząbki czosnku obieramy. Mięso i warzywa mieszamy i umieszczamy na głębszej blaszce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym (na spód możemy dać odrobinę oliwy). Całość pieczemy 1h-1,5h w temperaturze 200 stopni bez przykrycia co jakiś czas mieszając. 20 minut przed końcem pieczenia myjemy i kroimy na połówki pomidorki koktajlowe i układamy na blaszce.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

72 + = 76

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital