Kopytka tradycyjne

(czas przygotowania ok 40-45 minut, porcja dla 4 osób)

Smak i prostota polskiej kuchni w najlepszym wydaniu! Niby proste, banalne, ale to od dodatków zależy czy postawimy na tradycję czy nowoczesność :) Jednym słowem, zapraszamy na kopytka tradycyjne!

Składniki:

  1. 1kg ziemniaków
  2. 300g mąki pszennej
  3. 1 jako
  4. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  5. sól (szczypta do ciasta i do gotowania)

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż będą całkowicie miękkie. Odcedzamy i studzimy. Następnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę.

Na stolnicy umieszczamy wszystkie produkty i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie bardzo klejące możemy dodać odrobinę mąki, jednak nie za dużo bo kopytka zrobią się twarde. Z ciasta odcinamy kawałki i formujemy z nich wałeczki ok 2-3cm średnicy. Następnie ucinamy nożem ukośne kopytka. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Kopytka wrzucamy (mniejszymi porcjami) na wrzątek, a jak wypłyną to zmniejszamy delikatnie ogień i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Następnie wyciągamy je a pomocą łyżki cedzakowej.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

66 ÷ 11 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie