Soczysty pieczony łosoś

(czas przygotowania około 1h, porcja dla 2 osób)

Zapraszamy na prosty przepis na soczystego łososia. Pyszną rybę polecamy podawać z delikatną sałatką z warzyw :)

Jeśli kochasz ryby to zapraszamy również na pieczonego pstrąga i aromatycznego dorsza w parmezanowej panierce!

Składniki:

  1. 300g łososia
  2. szczypta pieprzu cytrynowego
  3. szczypta czosnku granulowanego
  4. 1 cytryna
  5. oliwa z oliwek
  6. 100g soli

Przygotowanie:

Do miski wlewamy chłodną wodę i rozpuszczamy w niej sól. Moczymy w niej łososia przez około 10-15 minut. Następnie wyciągamy rybę i marynujemy ją pół godziny w oliwie, pieprzu i czosnku. Łososia pieczemy na papierze do pieczenia przez 8 minut w temperaturze 220 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i ponownie pieczemy 8 minut.

Rybę serwujemy z lekką sałatką z warzyw i cytryną.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 × 1 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital