Domowe placki ziemniaczane

(czas przygotowania około 50 minut, porcja dla 4 osób)

Wielu kojarzą się z dzieciństwem – pyszne, pachnące i chrupiące placki ziemniaczane! Smakują zarówno same, ze śmietaną czy gulaszem!

Składniki:

  1. 1 kg ziemniaków
  2. 2 cebule
  3. 2 jajka
  4. 3 łyżki mąki pszennej
  5. olej
  6. sól, pierz

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i cebulę. Następnie ścieramy wszystko na tarce, delikatnie odciskamy na sitku, zlewając sok do miseczki. Ziemniaki i cebulę mieszamy z mąką i roztrzepanym jajkiem. Dodajemy sól i pieprz. Z miseczki z sokiem odlewamy płyn – na dnie powinna zostać skrobia ziemniaczana, którą dodajemy do masy. Placuszki smażymy na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

92 − 90 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital