Jabłka w własnoręcznie wykonanym karmelu

przepis na 10 porcji, czas przygotowania ok 35 minut + godzina za na zastygnięcie)

Choć wielu ta przekąska kojarzy się z Halloween to zapewniamy, że o każdej porze roku jabłka w karmelu smakują równie pysznie, a dzieci je wręcz uwielbiają!

Składniki:

Karmel:

  1. 1/2 szklanki cukru
  2. 1/2 szklanki wody (w razie konieczności można dodać odrobinę więcej)
  3. 200ml śmietany kremówki

Dodatki:

  1. 10 jabłek
  2. 10 patyczków do szaszłyków lub lodów
  3. do wykonania karmelu najlepiej używać garnka o grubszym dnie, aby się nie przypalał.

Przygotowanie:

Jabłka myjemy i usuwamy ogonki. Następnie w każde wbijamy patyczek.

Karmel:

W garnku z wodą rozpuszczamy cukier, cały czas mieszając. Istotne, aby cukier rozpuścił się zanim woda zacznie wrzeć. Zmniejszamy moc palnika. Na początku syrop zacznie gęstnieć i zrobi się złotawy, nie mieszamy go – możemy ewentualnie delikatnie obracać garnkiem.

W osobnym garnku rozgrzewamy śmietanę. Gdy po chwili nasz karmel zrobi się ciemnobrązowy to łączymy oba składniki dokładnie mieszając.

Każde jabłuszko zanurzamy w karmelu i ostawiamy do ostygnięcia (najlepiej do lodówki) na około godzinę.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × 3 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital