Pesto z czosnku niedźwiedziego

(porcja na 1 słoiczek, czas przygotowania ok 10 minut)

Pesto z czosnku niedźwiedziego to zdrowy i pyszny dodatek do makaronów własnoręcznej roboty (przepis tutaj). Wraz z odrobiną majonezu lub jogurtu sprawdzi się również jako dip do np. mięsa z grilla.

Gdy już zakochasz się w jego smaku, to zobaczysz że z kanapką smakuje równie dobrze :)

Zapraszamy także na pesto bazyliowe – przepis tutaj!

Składniki:

  1. 150g liści czosnku niedźwiedziego
  2. 30g orzechów pinii (opcjonalnie laskowych lub ziaren słonecznika)
  3. 3 łyżki oliwy
  4. 30g startego parmezanu
  5. cytryna do smaku (opcjonalnie, kilka kropel)
  6. sól, pieprz

Przygotowanie:

Liście czosnku niedźwiedziego płuczemy, osuszamy i siekamy. Wrzucamy na minutę do wrzątku, aby pozbyć się goryczy, odcedzamy.

Orzeszki pinii (lub inne) podpiekamy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż się delikatnie zarumienią. Następnie wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub blendujemy. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

÷ 5 = 1

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital