Muffiny czekoladowe z chili

 

(czas przygotowania ok 30 minut, porcja na 12 sztuk)

Lubiących delikatne łaskotanie podniebienia zapraszamy na wyraziste i charakterne muffiny czekoladowe z dodatkiem chili! Polecamy podawać z musem czekoladowym – przepis tutaj 🙂

Uwaga! Użyta do dekoracji papryczka jest bardzo ostra, więc nie polecamy spożywać, chyba że jesteście bardzo odważni!

Składniki:

składniki suche:

  1. 1 szklanka cukru
  2. 1 i 3/4 przesianej mąki
  3. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  4. pół szklanki kakao
  5. 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  6. pół tabliczki czekolady deserowej
  7. 1/2 – 1/3 łyżeczki sproszkowanej papryczki chili (w zależności od upodobań co do ostrości)

składniki mokre:

  1. pół szklanki oleju
  2. 1 i 1/4 szklanki mleka
  3. 1 jajko roztrzepane

Przygotowanie:

Czekoladę kroimy na drobne kawałki. W jednej misce mieszamy składniki mokre, w drugiej suche. Następnie łączymy wszystko, mieszamy na gładką masę (za pomocą łyżki bądź trzepaczki). Napełniamy foremki (prawie do końca, bo muffiny nie wyrosną bardzo wysokie). Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przestudzone muffiny dekorujemy musem czekoladowym za pomocą szprycy.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

+ 51 = 52

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital