Babka cytrynowa

(czas przygotowania około 1h , porcja na foremkę 2l)

Klasyczna, znana i lubiana babka cytrynowa. Przepis prosty, a efekt pyszny!

Zapraszamy też na małą innowację – babkę pomarańczową – przepis tutaj

Składniki:

Ciasto:

  1. 25dag mąki pszennej
  2. 25dag cukru
  3. 25dag margaryny
  4. 4 jajka (L)
  5. 1 cytryna
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. szczypta soli
  8. tłuszcz do smarowania formy

Lukier:

  1. 10 czubatych łyżek cukry pudru
  2. 4 łyżki gorącej wody
  3. opcjonalnie dodajemy 2-3 krople aromatu cytrynowego

Przygotowanie:

Ciasto:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wraz z margaryną (miękką) i cukrem ucieramy ma puszystą masę. Cytrynę myjemy i sparzamy, następnie ścieramy z niej skórkę na małych oczkach tarki. Ubijamy sztywną pianę z białek z odrobinką soli i dodajemy do masy. Następnie przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy łyżką.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wlewamy masę. Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Lukier:

Mieszamy dokładnie cukier puder z wodą, tak aby nie było grudek. Możemy opcjonalnie dodać 2-3 krople aromatu cytrynowego.

Jeszcze ciepłą babkę polewamy lukrem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

26 ÷ 13 =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie