Babka cytrynowa
Łatwy
Tani
Klasyczna, znana i lubiana babka cytrynowa. Przepis prosty, a efekt pyszny!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 50 min | 1 h 5 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
mąka pszenna - 250 g
cukier - 200 g
masło - 250 g
jajka - 4 sztuki
cytryna - 1 sztuka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wraz z masłem (temperatura pokojowa) i cukrem ucieramy ma puszystą masę.
Cytrynę myjemy i sparzamy, następnie ścieramy z niej skórkę na małych oczkach tarki.
Ubijamy sztywną pianę z białek z odrobinką soli i dodajemy do masy.
Następnie przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy łyżką.
Formę do babki wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wlewamy masę.
Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Babka cytrynowa może być serwowana sama, z lukrem lub oprószona cukrem pudrem.
Uwagi
Przepis na babkę cytrynową w formie 2 litry.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!