Sos pieczarkowy

(czas przygotowania około 15 minut)

Zapraszamy na kremowy sos pieczarkowy, który doskonale pasuje do kopytek (przepis tutaj), placków ziemniaczanych (przepis tutaj), ryżu i… do czego jeszcze? Puśćcie wodzę fantazji!

Składniki:

  1. 400g pieczarek
  2. 1 cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1/3 szklanki śmietany kremówki
  5. sól
  6. pieprz
  7. posiekana natka pietruszki
  8. łyżka masła

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnię z masłem i smażymy cebulę – gdy się zeszkli dodajemy czosnek i pieczarki. Gdy grzyby się zarumienią i odparują dolewamy śmietanę, cały czas mieszając. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Podając posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Uwaga! Gdy sos pieczarkowy za bardzo zgęstnieje możemy go rozcieńczyć odrobiną wody.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 3 = 27

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie