Purée ziemniaczane z gałką muszkatołową

(przepis na 4 porcje, czas przegotowania około 30 minut)

Jeśli lubisz ziemniaki, ale tradycyjne podanie troszkę Cię nudzi to mamy świetną alternatywę – puszyste i aksamitne purée!

Składniki:

  1. 1 kg ziemniaków
  2. 100ml mleka
  3. 5 łyżek masła
  4. sól, pieprz
  5. szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, zalewamy zimną wodą, solimy. Gdy zaczną wrzeć gotujemy jeszcze około 20 minut, aż będą miękkie. Następnie odcedzamy, przeciskamy przez praskę, a następnie przecieramy przez sitko. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, po czym dodajemy do ziemniaków. Całość doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i energicznie mieszamy (możemy użyć też blendera).

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 × = 24

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital