Pyzy z mięsem


x

Normalny

Przystępny


Tradycyjnie, pachnąco, swojsko i smacznie! Zapraszamy na domowe pyzy z mięsem! Wy też lubicie?

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
1 h 12 min 1 h 12 min
Przygotowanie 1 h
Gotowanie 12 min
Gotowe 1 h 12 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

Ciasto:

  • ziemniaki - 1 kg

  • jajko - 1 sztuka

  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki

  • masło - 3 łyżki

  • sól

Farsz:

  • mięso mielone wieprzowe - 200 g

  • cebula - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 1 sztuka

  • majeranek - 1 łyżeczka

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo:

  • masło

  • zeszklona cebulka (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Ziemniaki obieramy i płuczemy. Połowę gotujemy do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Drugą połowę ścieramy na tarce i odciskamy z nadmiaru wody.

Jedne i drugie ziemniaki łączymy, dodajemy mąkę i jajko i odrobinę soli.

Zagniatamy ciasto i dzielimy na porcje.

Farsz:

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podobnie czosnek. Następnie dodajemy do mięsa.

Farsz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie mieszamy.

Pyzy z mięsem:

Na każdą porcję ciasta nakładamy farsz i formujemy kulki.

Gotowe pyzy wrzucamy do wrzątku i gotujemy 10 – 12 minut od wypłynięcia.

Roztapiamy masło i polewamy nim pyzy – możemy też opcjonalnie dodać zeszkloną cebulkę.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.