Pyzy z mięsem

(czas przygotowania około 40 minut, przepis na 4 porcje)

Tradycyjnie, pachnąco, swojsko i smacznie! Zapraszamy na domowe pyzy z mięsem! Wy też lubicie?

Składniki:

  1. 1kg ziemniaków
  2. 1 jajko
  3. 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  4. 3 łyżki masła
  5. sól

Farsz:

  1. 200g mięsa mielonego
  2. 1 cebula
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 1 łyżeczka majeranku
  5. sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i płuczemy. Połowę gotujemy do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Drugą połowę ścieramy na tarce i odciskamy z nadmiaru wody. Jedne i drugie ziemniaki łączymy, dodajemy mąkę i jajko i odrobinę soli. Zagniatamy ciasto i dzielimy na porcje.

Farsz:

Jedną cebulę obieramy i siekamy na drobną kostkę, podobnie czosnek. Następnie dodajemy do mięsa. Farsz doprawiamy solą, pieprze, majerankiem i dokładnie mieszamy.

Na każdą porcję ciasta nakładamy farsz i formujemy kulki.

Gotowe pyzy wrzucamy do wrzątku i gotujemy 10 – 12 minut od wypłynięcia.

Roztapiamy masło i polewamy nim pyzy – możemy też opcjonalnie dodać zeszkloną cebulkę.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

53 − = 46

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital