Różane ciasteczka

(czas przygotowania około 40 minut)

Pyszne i leciutkie różane ciasteczka. Przypominają francuskie makaroniki, a z płatkami róży smakują niebiańsko!

Polecamy także francuskie owocowe macaron – przepis tutaj!

Składniki:

makaroniki:

  1. 3 białka
  2. 150g cukru pudru
  3. 200g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  4. szczypta soli

płatki róży (można użyć gotowej konfitury):

  1. garść płatków róży
  2. „na oko” dwa razy więcej cukru niż płatków
  3. szczypta kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Makaroniki:

Białka ubijamy, gdy się spienią dodajemy szczyptę soli. Następnie, gdy piana będzie sztywniejsza dosypujemy powoli cukier puder. Gdy masa białkowa będzie sztywna i błyszcząca, wyłączamy mikser i dosypujemy zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy. Na blaszce układamy papier i za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wyciskamy ciasteczka. Makaroniki pieczemy 15 minut w 160 stopniach, aż się zarumienią (mogą też leciutko popękać).

Płatki róży:

Płatki róży ucieramy w makutrze razem z cukrem i odrobiną kwasku cytrynowego. Jeśli nie zużyjemy całości do ciasteczek to utartą różę można przechowywać w wyparzonych słoiczkach.

Gdy ciasteczka się upieką i ostygną przekładamy je konfiturą lub utartymi płatkami róży.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 5 = 2

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie