Zupa z dyni pieczonej z serem pleśniowym


x

Normalny

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Aksamitna i kremowa zupa z dyni z dodatkiem sera pleśniowego to świetna propozycja na jesienny obiad!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 10 min 35 min 55 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
Pieczenie 35 min
Gotowe 55 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • dynia - 600 g

  • bulion warzywny lub mięsny - 300 ml

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • imbir starty - 2 łyżeczki

  • ser pleśniowy - 100 g

  • pestki dyni - 3 łyżki

  • papryczka chili (opcjonalnie) - 1/2 sztuki

  • sól

  • pieprz

  • sok z cytryny

  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Dynię kroimy w ósemki, czosnku nie obieramy, wszystko polewamy odrobiną oliwy i pieczemy (w naczyniu żaroodpornym lub blaszce przykrytą folią aluminiową) około 30-35 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie sprawdzamy czy dynia jest miękka, jeśli tak obieramy ją, podobnie czosnek i kroimy w kostkę.

W garnku umieszczamy pieczone składniki, stary na tarce imbir, posiekane chili (opcjonalnie). Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, zalewamy bulionem i blendujemy.

Zupę dyniową gotujemy 10 minut na małym ogniu. W międzyczasie próbujemy i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny do smaku.

Na suchej patelni podpiekamy pestki dyni, aż się zarumienią.

Zupa z dyni pieczonej powinna być serwowana z kawałkami sera pleśniowego, posypana pestkami z dyni.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.