
(czas przygotowania około 30 minut + 10h, porcja na 5 litrów soku)
Większość z nas lubi sok pomarańczowy, jednak kupiony od tego domowego różni się dramatycznie! Zapraszamy na domowy sok pomarańczowy z dodatkiem imbiru!
Składniki:
- 5 litrów wody przegotowanej lub źródlanej
- 4 większe pomarańcze
- 0,5 cytryny
- 1,5 szklanki cukru (może być też miód lub inny słodzik)
- odrobina startego imbiru (1cm)
Przygotowanie:
Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy, sparzamy. Następnie kroimy je w kostkę (razem ze skórką) i wraz z cukrem, startym imbirem, litrem wody gotujemy 25 minut. Następnie odstawiamy na około 10 godzin. Po tym czasie całość blendujemy/miksujemy i mieszamy z pozostałymi 4 litrami wody. Domowy sok przecedzamy przez gazę do butelek/ dzbanków.
Smacznego!