Zupa grzybowa

(czas przygotowania około 40 minut, porcja dla 3-4 osób)

Pachnąca lasem zupa grzybowa, aż ślina cieknie – byle do jesieni!

Jeśli lubisz grzyby to zapraszamy także na pyszny sos pieczarkowy – przepis tutaj!

Składniki:

  1. 500g świeżych grzybów(najlepiej podgrzybków lub borowików)
  2. 1 większa cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1 litr bulionu drobiowego
  5. 150ml śmietany kremówki
  6. natka pietruszki
  7. masło do smażenia cebuli
  8. odrobina soku z cytryny
  9. sól, pieprz
  10. makaron kupiony bądź własnoręcznie wykonany – przepis tutaj

Przygotowanie:

Grzyby myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy w plasterki. Cebulę drobno siekamy i smażymy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy grzyby. Po paru minutach całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie odlewamy chochelką ok.250ml zupy i rozrabiamy ją ze śmietanką, po czym wlewamy z powrotem go garnka. Gotujemy jeszcze 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i zakwaszając odrobina soku z cytryny.

Zupa grzybowa powinna być serwowana z posiekaną pietruszką i makaronem, najlepiej własnoręcznie wykonanym, ale może być też gotowy – np. kokardki.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × = 4

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital