Nugat


x

Trudny

Drogi

Bez nabiału

Bezglutenowe


Przepyszny deser, rozpływający się w ustach – miód i orzechy – czego chcieć więcej…? Zapraszamy na niebiański nugat!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
40 min
Przygotowanie 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
8

  • pistacje - 1 1/2 szklanki

  • migdały - 2 szklanki

  • miód płynny - 2/3 szklanki

  • cukier - 1 szklanka

  • woda - 1/2 szklanki

  • papier ryżowy (arkusze) - 2 sztuki

  • golden syrop - 2 łyżki

  • białka jajka (L) - 2 sztuki

  • esencja waniliowa - 2 1/2 łyżeczki

  • esencja migdałowa - 1 1/2 łyżeczki

  • sól - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Migdały prażymy na suchej patelni cały czas mieszając, aż się delikatnie zarumienią. Białka ubijamy na sztywną pianę.

W międzyczasie w garnku z grubym dnem gotujemy cukier, wodę, miód, szczyptę soli oraz golden syrop.

Gdy składniki się połączą (jeśli mamy termometr cukierniczy to doprowadzamy do 150 stopni) to powolnym strumieniem dodajemy je do piany z białek. Następnie miksujemy na najwyższych obrotach przez około 10 minut.

Gdy nugat zgęstnieje dodajemy migdały, pistacje, ekstrakt waniliowy oraz aromat migdałowy. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub mieszająca końcówką miksera.

Formę do ciast – keksówkę lub kwadratową wykładamy papierem ryżowym, który przycinamy, aby idealnie pasował. Wykładamy nugat i przykrywamy drugim arkuszem papieru. Odstawiamy na noc.

Gdy nugat zastygnie, kroimy go nożem.

Uwagi

Przekładając nugat do formy posmarujmy delikatnie ręce olejem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.