Łosoś smażony

(czas przygotowania około 15 minut, porcja dla 2 osób)

Dietetyczny łosoś smażony na odrobinie oliwy z cebulą i pomidorami! Zapraszamy!

Lubisz łososia? Jeśli tak to zapraszamy na wykwintny i prosty w przygotowaniu tatar z łososia – przepis tutaj oraz świetny do kanapek pasztet z łososia – przepis tutaj

Składniki:

  1. 2 filety z łososia ze skórką
  2. 4 małe pomidorki
  3. 1 cebula
  4. pieprz cytrynowy
  5. szczypta soli
  6. odrobina ziół prowansalskich
  7. pół cytryny
  8. odrobina oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Filety z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę opalamy na palniku kuchennym lub grillu, kroimy w ćwiartki i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Pomidorki myjemy i osuszamy. Na patelni – najlepiej teflonowej (aby ryba nie przywierała) rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek wysokiej jakości. Łososia posypujemy szczyptą soli, pieprzu cytrynowego, ziół prowansalskich i kładziemy skórką do dołu na rozgrzanej oliwie. Obok układamy pomidorki i cebulę. Filet powinien być smażony po 3 minuty z każdej ze stron.

Usmażonego łososia podajemy skropionego sokiem z cytryny wraz z cebulą i pomidorkami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

86 ÷ = 43

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital