Krem ze szparagów


x

Normalny

Przystępny

Bezglutenowe


O zdrowotnych właściwościach szparagów wie większość z nas. Przede wszystkim zapobiegają nowotworom, wspomagają pracę układu krążenia, zawierają wysoką ilość potasu, wapń, fosfor, kwas foliowy oraz witaminy A, C, E. I co istotne dla osób na diecie – zawierają mało kalorii! Zapaszmy na pyszny krem ze szparagów!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 35 min 45 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 35 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • bulion warzywny - 1 l

  • szparagi zielone - 500 g

  • cebula - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • śmietana - 100 ml

  • jajka przepiórcze - 4 sztuki

  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta

  • masło - 1 1/2 łyżki

  • biały pieprz

  • sól

  • tymianek

  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Następnie smażymy na maśle, aż się zarumienią.

Szparagi myjemy, oczyszczamy i obcinamy twarde końce. Następnie kroimy je na 2cm kawałki, dodajemy do cebuli i czosnku.

Całość podsmażamy przez 4 minuty na małym ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Następnie zalewamy bulionem, tak aby przykrył warzywa i gotujemy około pół godziny.

Gdy szparagi będą miękkie dodajemy śmietanę, tymianek i gałkę muszkatołową. Gotujemy jeszcze 5 minut i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy w razie potrzeby cytryną.

Krem ze szparagów podajemy z ugotowanym jajkiem przepiórczym (można też użyć kurzego).


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.