Zupa krem z pora i ziemniaków (zupa Vichyssoise)

(czas przygotowania 35-40 minut)

Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa krem z pora i ziemniaków, inaczej Vichyssoise. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i zimno :) Zapraszamy do wypróbowania!

Składniki:

  1. 3 pory (w miarę możliwości większe)
  2. 5 średniej wielkości ziemniaków
  3. 1 cebula
  4. łyżka masła
  5. 800 ml bulionu
  6. 1 łyżka oliwy
  7. tymianek
  8. sól, pieprz
  9. śmietanka (opcjonalnie)
  10. grzanki czosnkowe (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z pora pozostawiamy jedynie białą i jasnozieloną część, dokładnie myjemy i kroimy. Ziemniaki również obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Warzywa umieszczamy w garnku, dodajemy masło i smażymy przez około 5 minut. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy oliwę, doprawimy solą, pieprzem, tymiankiem i miksujemy na gładki krem. Zupkę możemy podawać z odrobiną śmietanki i grzankami czosnkowymi.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

× 5 = 30

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital