Żeberka z piwem

(czas przygotowania ok 2h, porcja dla 2 osób)

Brak pomysłu na mięsny obiad? Zapraszamy na na wyraziste żeberka z piwem!

Składniki:

  1. 500 g chudych żeberek
  2. oliwa lub dobry olej

marynata:

  1. 2 ząbki czosnku
  2. pół łyżeczki słodkiej papryki
  3. pół łyżeczki chili pieprzu cayenne
  4. 1 kopiata łyżeczka miodu
  5. pół łyżeczki soli
  6. 2 łyżki sosu sojowego
  7. pół szklanki piwa
  8. 2 łyżki oleju
  9. szczypta soli czosnkowej
  10. opcjonalnie parę kropel przyprawy typu magii

Przygotowanie:

Żeberka myjemy i kroimy na paski. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek i łączymy dokładnie z pozostałymi składnikami. Mięso nacieramy powstałą marynatą i odstawiamy na całą noc do lodówki. Kawałki mięsa obsmażamy na patelni, aż się zarumienią, układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy resztą marynaty. Pieczemy 1h 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

2 komentarzy “Żeberka z piwem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 3 = 1

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital