Żeberka z piwem
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bez jajek
Brak pomysłu na mięsny obiad? Zapraszamy na na wyraziste żeberka z piwem!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
20 min | 1 h 20 min | 1 h 40 min |
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 1 h 20 min |
Gotowe | 1 h 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
Marynata:
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
słodka papryka - 1/2 łyżeczki
ostra papryka - 1/3 łyżeczki
miód - 1 łyżeczka
sos sojowy - 2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
piwo - 1/2 szklanki
olej rzepakowy - 2 łyżki
Dodatkowo:
żeberka (chude) - 500 g
olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Żeberka myjemy i kroimy na paski. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek i łączymy dokładnie z pozostałymi składnikami.
Mięso nacieramy powstałą marynatą i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Kawałki mięsa obsmażamy na patelni, aż się zarumienią, układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy resztą marynaty.
Żeberka pieczemy 1h 20 minut w 180 stopniach.
Gotowe żeberka z piwem serwujemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!