Jagodowe naleśniki

 

(czas przygotowania około 35 minut, porcja dla około 5 osób)

Pyszne jagodowe naleśniki, które świetnie się sprawdzą zarówno dla małych jak i dużych! Zapraszamy!

Składniki:

naleśniki:

  1. 2 jajka
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  4. 2 szklanki mąki
  5. 400 ml mleka
  6. odrobina soli
  7. 40 ml soku z buraków

nadzienie:

  1. dżem jagodowy
  2. cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na jagodowe naleśniki (jaka, oliwę z oliwek, proszek do pieczenia, mąkę, mleko, sól, sok z buraków) miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy naleśniki z obu stron. Następnie smarujemy jagodowym dżemem, zawijamy i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookShare on Google+Pin on Pinterest

8 komentarzy “Jagodowe naleśniki

  1. W sumie też dobry pomysł. Szpinak, używałam do dań z krewetkami i suszonymi pomidorami. O dziwo mój syn za nim przepada :). Spróbuję w takim razie dwóch metod. Gdy wyjdą jadalne, podzielę się publikacją na veryhealthyfreaks.com :). Pozdrawiam serdecznie :).

     
  2. Wow, wyglądają bajecznie. Genialny pomysł z wykorzystaniem buraka. Właśnie przyszedł mi pomysł, jak uzyskać zielone naleśniki. Zamiast soku z buraka użyć odrobiny spiruliny. W zasadzie nie próbowałam bawić się kolorami ciasta, lecz masami. Jedne z moich ulubionych nadzień to użycie owoców leśnych i białego sera, smak obłędny, polecam każdemu. Dla ciekawych link 🙂 http://veryhealthyfreaks.com/nalesniki-z-masa-truskawkowa/ Pozdrawiam serdecznie.

     
    • Odrobina spiruliny to dobry pomysł, jednak tylko dla osób którym nie przeszkadza jej specyficzny smak 😉 Można także poeksperymentować ze szpinakiem 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

77 ÷ = 11

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital