Ciasto z czereśniami

(czas przygotowania 10 minut plus pieczenie)

Leciutkie, puszyste, pyszne i gotowe w parę minut ciasto z czereśniami – zapraszamy!

Składniki:

ciasto z czereśniami

  1. 6 jajek
  2. 1 szklanka cukru
  3. 1.5 szklanki mąki
  4. 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  5. 300g czereśni

Lukier:

  1. 10 czubatych łyżek cukry pudru
  2. 2 łyżki gorącej wody
  3. 2 łyżki soku z cytryny / pomarańczy

Przygotowanie:

ciasto z czereśniami

Jajka i cukier ubijamy mikserem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Ubijamy jeszcze ok 3 minuty. Całość wylewamy na przygotowaną wcześniej tortownicę (możemy wyścielić ją folią aluminiową, papierem do pieczenia bądź wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą). Czereśnie myjemy, usuwamy pestki i rozkładamy równomiernie na cieście. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Przed wyjęciem ciasta najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

lukier:

Wyciśnięty sok z cytryny / pomarańczy mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i wodą.

Ciasto z czereśniami polewamy lukrem, możemy także udekorować owocami.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on TumblrPin on PinterestBuffer this pageShare on StumbleUpon

jeden komentarz “Ciasto z czereśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 × = 24

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital